pondelok 9. júna 2014

Bublanina s jahodami

Nič výnimočné a predsa vždy iná chuť, podľa druhu použitého ovocia...Dnes som dala do bublaniny jahody tak chuť jahodová :)



Suroviny: 6 vajec, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový (vanilínový)  cukor, 300 g polohrubej alebo hrubej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva, 1-1,5 dl vody, 1-1,5 dl oleja, ovocie podľa sezóny a chuti.

Postup: Najskôr som vymiešala žĺtky s práškovým a vanilkovým cukrom do peny, po troškách som pridávala olej a vlažnú vodu. 
(Pridala som len 1 dl oleja a 1 dl  vody). Šľahala som všetko kým sa nevytvorila hustá bledá pena. Zľahka vareškou som primiešala striedavo múku zmiešanú s práškom do pečiva so snehom. 
Cesto som rozotrela na plech vyložený papierom na pečenie. Použila som plech s rozmermi 32x38 cm. 
Jahody som umyla, väčšie som rozkrájala na polovicu, obalila som ich v práškovom cukre a pokládla na vrch cesta. 
Piekla som pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. Vychladnutú bublaninu som posypala práškovým cukrom.

Hotovo :)



18.6.2020
Dnes som upiekla bublaninu s malou zmenou v postupe:

Žĺtky som šľahala s cukrom, vanilínovým cukrom a  postupným pridávaním horúcej vody. Potom som zašľahala po lyžiciach olej a múku a nakoniec zľahka vareškou sneh.
Množstvá surovín sú také isté ako v recepte.
Bublanina je tiež dobrá, nadýchaná.




štvrtok 29. mája 2014

Batôžky s tvarohom a jahodami

Sú to "obyčajné" buchty plnené tvarohom len som ich vylepšila kúskami jahôd... Výborné boli aj tie do ktorých mi už tvaroh nevyšiel a tak som ich musela naplniť len jahodami. 


Suroviny:  500 g polohrubej múky, 250 g hladkej múky, 3/4 kocky droždia, 3 dl vlažného mlieka, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 vajcia, 120 g rozpusteného masla (Hera), štipka soli, 100 g jemnejšieho tvarohu, vajíčko na potieranie.

Plnka:  500 g tvarohu, 1 vanilkový cukor, 1 žĺtok, 120 g práškového cukru (podľa chuti aj viac alebo menej, ak treba zahustiť tvaroh Solamylom), jahody nakrájané na menšie kúsky zasypané cukrom.

Postup:  Z trošky vlažného mlieka, droždia a 1 KL kryštálového cukru som urobila kvások. Múku som preosiala  do misky spolu s cukrom, pridala som soľ a tvaroh, premiešala som všetko. Do mlieka som zamiešala vajíčka, tuk som nechala rozpustiť - nie úplne aby nebol horúci. Do misky s múkou som pridala kvások a postupne som prilievala mlieko a nakoniec tuk.
Vypracovala som vláčne cesto a nechala som ho vykysnúť. Počas kysnutia som ešte raz premiesila a znovu som nechala kysnúť. 
Vykysnuté cesto som rozvaľkala na pomúčenej doske, nakrájala som na štvorce asi 9x9 cm. Do stredu každého som dala tvarohovú plnku a trošku jahôd. Protiľahlé rohy štvorca som spojila aby sa vytvoril batôžtek, kládla som na plech vyložený papierom na pečenie a nechala som chvíľu podkysnúť. 
Potom so batôžky potrela rozšľahaným vajíčkom a piekla som v predhriatej rúre pri teplote 190 stupňov 15 minút, potom som teplotu znížila na 180 stupňov a dopekala som asi 15 minút. Vychladnuté batôžky som pocukrovala.

Dobrú chuť!


nedeľa 18. mája 2014

Čokoládové muffiny

Veľmi rada  pečiem muffiny pre ich nenáročnú a rýchlu  prípravu a veľmi rada skúšam stále nové a nové recepty. 

Z uvedeného množstva som upiekla 17 muffinov

Suroviny: 270 g hladkej múky, 180 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 2 KL prášku do pečiva a 1/ KL sódy bikarbóny, 2 PL kakaa, 150 ml oleja, 250 ml mlieka, 2 vajcia, 100-150 g nasekanej horkej alebo mliečnej čokolády.

Postup: Sypké suroviny okrem čokolády som zmiešala v miske, zvlášť v druhej miske som zmiešala tekuté suroviny čiže mlieko, vajíčka a olej. Priliala som ich do misky so sypkými surovinami a všetko som dobre zmiešala. 
(Stačí miešať vareškou ale niekedy to robím ponorným mixérom - stačí len chvíľu kým sa všetko nespojí). 
Do zmesy som primiešala nasekanú čokoládu a plnila som plech na muffiny vystlaný papierovými košíčkami. Muffiny som piekla pri teplote 180 stupňov asi 15 minút, treba vyskúšať. 


piatok 2. mája 2014

Zapekané cestoviny

Cestoviny sú u nás neodmysliteľnou súčasťou jedálneho lístka. 
Veľkými a náruživými konzumentmi cestovín už nie sú len Taliani. Majstrami v príprave sú už dávno aj Stredoeurópania. Cestovinové jedlá sa tak dostávajú na stôl takmer pravidelne a sú obľúbené nielen kvôli rýchlej príprave ale aj rôznorodosti použitých surovín. Najčastejšiu kombináciu cestovín so zeleninou a syrom postupne nahradili plody mora, hydina, mäso. Osobitnú kapitolu tvoria cestoviny s pikantnými plnkami - tortellini aj keď ich príprava si vyžaduje viac zručnosti a trpezlivosti. 

Dnes som ich pripravila takto: 

Suroviny: penne, cibuľka, cesnak, šunková saláma, syr (akýkoľvek v črievku alebo mäkký - Syrokrém, Karička...), trochu mlieka,  zeleninový bujón, olej,  zelenina čerstvá alebo mrazená  podľa chuti: hrášok, mrkva, kukurica, brokolica..., tvrdý syr, soľ.

Postup: Najskôr som si  dala do parného hrnca zmäknúť zeleninu. Dnes som použila mrazenú zmes hrášku, kukurice a papriky, čerstvú brokolicu. Kým zelenina zmäkla dala som do hrnca variť vodu, posolila som ju a do vriacej som vysypala penne a uvarila - nerozvariť, musia byť akurát al dente. 
Na oleji som opražila nadrobno nakrájanú cibuľku, pridala som nadrobno nakrájaný cesnak a chvíľu som ho opražila. Do základu som dala nakrájanú šunkovú salámu, syr (použila som 4 trojuholníčky), priliala som trochu mlieka (asi 1 dl). Všetko som rozvarila a aby bolo omáčky viac, priliala som vodu z varených cestovín v ktorej som rozmiešala zeleninový bujón. Scedila som cestoviny, vložila som k nim uparenú zeleninu a omáčku. Všetko som premiešala, osolila a dala na vyolejovaný pekáč. Navrch som ešte nastrúhala syr a pri teplote 185 stupňov som cestoviny zapiekla. 


Recept som robila z doma dostupných surovín. Samozrejme je možné použiť aj iné suroviny a improvizovať podľa chuti. 

utorok 29. apríla 2014

Hrebienky s makovou plnkou a orechovou posýpkou

Tieto hrebienky sú pre mňa spomienkou na detstvo... Nesmeli u nás chýbať na vianočnom stole ale ja ich pečiem kedykoľvek v priebehu roka. Sú bohato plnené makovou plnkou  a orechová posýpka im dodáva výbornú chuť. 


Suroviny: 250 g hladkej múky špeciál, 250 g Smetolu (Palmarínu), 5 PL kyslého mlieka (ako náhrada môže byť aj kyslá smotana, zákvas). 

Plnka: 180 g mletého maku, 100-120 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra, škorica, 1-1,5 dl mlieka (podľa potreby).

Posýpka: nasekané vlašské orechy, kryštálový cukor, vajíčko na potretie.

Postup: Z múky, tuku a mlieka som  vypracovala  mäkšie cesto. (
Ak je cesto  príliš tvrdé pridať tekutinu alebo naopak ak je veľmi mäkké nedá sa spracovať prisypať ešte múku). 
Cesto som  zabalila do potravinovej fólie a dala do chladničky aspoň na 12 hodín.
(Dobre je urobiť si cesto večer a nechať ho v chladničke do druhého dňa). 

Príprava plnky: Do kastrólika som naliala mlieko a nechala som ho zovrieť. Potom som prisypala cukor, vanilkový cukor a mak. Chvíľu som povarila, odstavila a pridala som citrónovú kôru a škoricu. Plnku som nechala vychladnúť.  

Cesto som  rozvaľkala asi  na 3 mm, nakrájala na kúsky, môžu to byť štvorce, obdlžníky. (Ja som robila štvorce vo veľkosti 6x6 cm, rožteky boli menšie). 
Do stredu som dala asi 1 KL plnky preložila som a kraj dobre pritlačila. Ešte som  kraj narezala, natrela som rozšľahaným vajíčkom, posypala orechami a kryštálovým cukrom. Hrebienky som kládla na plech vystlaný papierom na pečenie.  


Piekla som pri teplote 180 stupňv 17 minút. Upečené hrebienky som ešte posypala práškovým cukrom.  



pondelok 21. apríla 2014

Venčeky II.

Na stránke už venčeky síce mám, ale tentokrát som ich urobila s iným krémom a poliala som ich karamelovou polevou a bielou čokoládou. Sú vynikajúce. 


Suroviny a postup na prípravu venčekov  ako ich robím  ja mám tu VENČEKY

Krém: 7,5 dl mlieka, 3 vanilkové pudingy v prášku, 2 vanilkové cukry, 2 žĺtky, 250 g kryštálového cukru, 1 a 1/2 masla (365 g), práškový cukor 2-3 PL.

Šľahačka: 3 šľahačkové smotany 33 %, 6 PL kryštálového cukru.

Poleva: 350 g práškového cukru, 6-7 PL horúcej vody, 3 PL karamelovej hmoty, biela čokoláda.

Príprava krému: Asi v 3 dl mlieka som rozmiešala pudingové prášky a žĺtky. Zvyšok mlieka som dala variť s vanilkovým a kryštálovým cukrom. Keď sa mlieko začalo variť, priliala som pudingové mlieko a varila som hustú kašu. Za občasného premiešania som kašu nechala vychladnúť a potom som ju prišľahala k maslu. Vyšľahala som krém.

Príprava šľahačky: Kryštálový cukor som upálila na karamel a zaliala som ho asi 2 dl smotany. Nezľaknúť sa keď všetko stvrdne, miešať ďalej až do rozpustenia a kým hmota nezačne hustnúť, potom odstaviť a nechať vychladnúť. Nie úplne lebo by karamel stuhol. Odobrala som si 3 PL ktoré som použila pri príprave polevy. Zvyšnú šľahačku som vyšľahala a zľahka som primiešala karamel.

Poleva: Preosiaty práškový cukor som vymiešala s horúcou vodou a karamelom. 

Dokončenie: Na spodnú časť prekrojených venčekov som nastriekala krém a šľahačku. Prikryla som vrchnou časťou venčekov ktorú som pred tým namočila v poleve. Hotové venčeky som ešte dozdobila bielou čokoládou. 

Poznámka: 
Priznám sa, že príprava takejto karamelovej šľahačky vzbudzuje u mňa vždy obavy, či sa mi vydarí a stalo sa mi už viackrát že sa mi všetko nakoniec zrazilo 😕 Radšej robievam šľahačku práškovú. 
Vtedy postupujem tak, že na skaramelizovaný cukor nalejem 4,5 dl mlieka a rozvarím kým sa karamel úplne nerozpustí. Karamelové mlieko vložím do chladničky, najlepšie do druhého dňa, potom prisypem 3 balíčky práškovej šľahačky a dobre vyšľahám. 


Krémové vajíčka

Recept na krémové veľkonočné vajíčka prinášam síce neskoro, sviatky sú už za nami, ale dá sa využiť aj pri inej sviatočnej príležitosti alebo len tak na všedný deň a nemusia to byť len vajíčka, vykrojiť z cesta si môžete tvary aké sa vám páčia. 

Suroviny: 500 g hladkej múky špeciál, 2 žĺtky, 250 g masla (Hera), 175 g práškového cukru.
Krém: 125 g masla, 50 g bielej čokolády, 50 g kondenzovaného sladeného mlieka.

Postup: Suroviny na cesto spracovať, zabaliť do potravinovej fólie a odložiť do chladničky na niekoľko hodín, môže byť aj cez noc. Potom cesto rozvaľkať asi na 3 mm a vykrajovať vajíčka tak, aby sa dali spájať po dva kusy. Klásť na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 170 stupňov piecť.
Krém: Nad parou si rozpustiť čokoládu a primiešať ju - nie horúcu k maslu zmiešanému s kondenzovaným mliekom. Všetko spolu dobre premiešať a krémom spájať upečené vychladnuté vajíčka. Podľa chuti a fantázie ozdobiť. 


sobota 12. apríla 2014

Veľkonočné vence z kysnutého cesta

Veľká noc tak ako Vianoce sa spája s typickými kysnutými koláčmi. Či už sú  to vence alebo vianočka k týmto najkrajším sviatkom u nás   neodmysliteľne patria.  



Suroviny: 300 g hladkej múky, 300 g polohrubej múky, štipka soli, 80 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 žĺtky, 3 dl mlieka, 100 g pochúťkovej smotany, 120 g Palmarínu, 30 g droždia, štipka škorice, 50 g hrozienok, 50 g mandľových lupienkov, trochu rozpusteného masla na potretie vencov.

Postup: Do 1 dl vlažného mlieka som rozmrvila droždie, pridala som trošku cukru a nechala som vykysnúť - kvások. Múku som preosiala, pridala som soľ, cukor, vanilkový cukor a škoricu. Tuk som nechala zmäknúť a žĺtky som rozšľahala v 2 dl vlažného mlieka. Kvások som priliala k múke, pridala som smotanu, mlieko, tuk a vypracovala som mäkšie cesto. 
Pridala som mandle a hrozienka, ešte som prepracovala a cesto som nechala hodinu kysnúť. Počas kysnutia som ešte raz premiesila. 
Cesto som potom rozdelila na 9 časti, z každej som urobila valček a po tri som splietla do vrkoča. Z každého vrkoča som urobila venček, položila som na plech vyložený papierom na pečenie, potrela  rozšľahaným vajíčkom a posypala  mandľovými lupienkami. 
Na plechu som nechala vence podkysnúť a potom som ich pri teplote 190 stupňov piekla 25 minút. Hneď po upečení a vybratí z rúry som vene  potrela rozpusteným maslom. Vychladnuté som posypala práškovým cukrom.


utorok 8. apríla 2014

Sviatočné rezy

Spomenula som si na tento výborný zákusok. Je známy aj pod názvom "Oblíž prst". Piekla som ho dosť často až sa nám trochu prejedol...😊 
V sobotu sme mali rodinnú oslavu, potrebovala som niečo upiecť a tak som sa rozhodla práve pre tieto slávnostne vyzerajúce a aj chutné rezy. A veru po rokoch opäť rezy zachutili a nielen mojej rodine 😉



Suroviny: 4 vajcia, 200 g práškového cukru, 200 g polohrubej múky, pol balíčka prášku do pečiva, 100 g pomletých orechov, 10 PL studenej vody, 2 PL oleja.

Krém: 3 dl mlieka, 3 PL hladkej múky, 6 žĺtkov, 250 g masla, 200 g práškového cukru.

Sneh: 6 bielkov, 200 g kryštálového cukru.

Postup: Žĺtky  vyšľahám s cukrom do peny, pridávam postupne vodu, orechy,  olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Zľahka primiešam tuhý sneh z bielkov. 
Cesto rozotriem na plech vystlaný papierom na pečenie a pri teplote 175 stupňov pečiem asi 20 minút. (Veľkosť plechu 25x28 cm). Po upečení nechám plát vychladnúť a potom stiahnem papier.

Krém: V mlieku rozmiešam múku a žĺtky. Uvarím hustú kašu  a za občasného premiešania nechám vychladnúť. Medzitým vyšľahám maslo s cukrom a postupne zašľahávam  kašu. (Teplota masla a kaše by mala byť približne rovnaká aby sa krém nezrazil.) 
Krém natriem na upečený vychladnutý plát a dám do chladničky stuhnúť. Zatiaľ si vyšľahám sneh. 
Bielky najskôr šľahám bez cukru a keď  začnú belieť pridám cukor a pokračujem v šľahaní vo vodnom kúpeli - nad parou! Keď je sneh hustý natriem ho na krém a vrch posypem strúhanou čokoládou. 


Nech Vám chutí!

streda 2. apríla 2014

Cesnakový osúch

Keď varím  kyslé polievky vždy ma láka upiecť k nim niečo z kysnutého cesta. Hľadala som čo by sa k polievke hodilo a našla som tento  recept. Polievka síce nebola kyslá ale vynikajúco sa osúch hodil aj k hŕstkovej.



Suroviny: 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 1/2 kocky droždia, 2 PL oleja, 1 vajce, 2 KL soli, 1 KL cukru, 350 ml mlieka, 2 PL kyslej smotany, celá rasca.

Na potretie: 2-3 PL rozpusteného masla, soľ, 6-8 pretlačených strúčikov cesnaku. 

Postup: Cesto som robila v pekárničke ale môže sa samozrejme aj ručne. Najskôr som dala do pekárničky vlažné mlieko v ktorom som rozšľahala vajíčko, rozdrobila som droždie, pridala som cukor,  smotanu a olej. Nakoniec som prisypala múku so soľou. Pekárničku som zapla na program Cesto. 
Vykysnuté cesto som z nej vybrala, roztiahla na olejom potretý plech. Vrch som potrela olejom, posypala rascou (mala som ešte pár sušených paradajok tak som dala aj tie) nechala som ešte podkysnúť a potom som piekla pri teplote 190 stupňov asi 24 minút. Po vybratí z rúry som potrela cesnakovým maslom. 

Ak sa cesto nepripravuje v pekárničke, treba postupovať ako pri klasickom kysnutom ceste. 

nedeľa 16. marca 2014

Torta podľa Soničky

Keď som zbadala túto tortu, hneď som vedela, že ju vyskúšam. Recept je z jedného úžasného blogu, ktorý veľmi rada navštevujem nielen kvôli receptom, ale aj krásnym fotografiám zo zaujímavých  krajín,  ktoré svedčia o cestovateľskej vášni majiteľky blogu. Za pôvodný recept na  Tortu Paradiso  ďakujem Soničke. 






Suroviny: (Recept som si trošičku upravila, pretože som mala menšie vajíčka)
5 vajec, 120 g masla, 160 g práškového cukru, 100 g hladkej múky, 100 g škrobovej múky (použila som zemiakový škrob Solamyl), 1 prášok do pečiva, citrónová kôra (pridala som aj pár kvapiek šťavy), štipka soli. 
Krém: 400 ml mlieka, 50 g škrobovej múky (použila som kukuričný škrob Gustin), 100 g kryštálového cukru, 200 ml šľahačkovej smotany, 1 vanilkový cukor.

Postup: Maslo šľahať s cukrom, postupne pridávať vajíčka, citrónovú kôru a šťavu. Zmiešať múku so škrobovou múčkou a práškom do pečiva. Zamiešať k maslovej mase, pridať soľ. Cesto natrieť do tortovej formy vytretej tukom a vysypanej múkou. (Použila som formu s priemerom 26 cm). Piecť pri teplote 180 stupňov 30-35 minút.
Korpus nechať vychladnúť, rozkrojiť na polovicu a naplniť krémom. 

Krém: Do mlieka zamiešať škrobovú múku a cukor, uvariť krém. Zo šľahačkovej smotany  a vanilkového cukru vyšľahať šľahačku a primiešať ju k vychladnutému krému. 

sobota 8. marca 2014

Aj zvyšky vlny sa dajú využiť

Inšpiráciu som našla na  stránke vlny.sk  

Urobila som si vak na vlnu ale dá sa využiť aj na iné potrebné veci.



piatok 28. februára 2014

Karamelové rezy

Chuťou sú výborné, zvlášť pre všetkých milovníkov karamelu. 




Recept je hrnčekový ale ja som si suroviny odvážila a upravila. Uvádzam pôvodný recept a v zátvorkách sú zmeny  ako som ho robila ja.

Suroviny: 2 dl oleja (ja som dala iba 1,5 dl), 4 dl kryštálového cukru ( 280 g), 4 vajíčka, 4 dl polohrubej múky (320 g), 1 balíček prášku do pečiva, 2 dl vody, 2 PL kakaa.

Karamelový krém: 300 g kryštálového cukru, 1,5 dl vody, 5 dl mlieka, 2 karamelové pudingové prášky, 2 žĺtky, 250 g masla, sekané orechy na posypanie, nutella na potretie.

Postup: Vodu s cukrom a kakaom uvarím na sirup a nechám vychladnúť. Celé vajíčka rozšľahám, prilejem sirup, pridám múku s práškom do pečiva a nakoniec primiešam olej. Cesto vylejem na vymastený a múkou vysypaný plech. (Plech vytieram napr. Herou). Pečiem pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. 

Krém: Cukor upálim na karamel do zlatista, potom ho zalejem vodou a rozvarím. V mlieku rozšľahám žĺtky, rozmiešam pudingové prášky a za stáleho miešania prilievam do karamelového sirupu. Uvarím kašu a tú za občasného miešania nechám vychladnúť. Maslo vymiešam a prišľahám po častiach kašu. 
Upečený vychladnutý plát potriem nutellou a rozotriem karamelový krém. Vrch posypem orechmi. 


pondelok 24. februára 2014

Mrkvové muffiny

Recepty na pečenie s pridaním mrkvy do cesta ma oslovili už dávno. Vybrala som si z nich práve tento na muffiny. Neuveriteľná vôňa pri pečení  prekonala všetky doteraz pečené muffiny, neviem či to bolo škoricou  alebo  aj tou mrkvou? Boli vynikajúce.


Suroviny: ( z dávky vyjde 20 kusov) 
350 g očistenej najemno nastrúhanej mrkvy, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 KL škorice, 3 vajíčka, z 1/2 citróna šťava, 400 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1 KL zarovnaná sódy bikarbóny, 150 ml oleja, 1 PL hrozienok, 2 PL nasekaných orechov.

Poleva: 5 PL práškového cukru, pár kvapiek citróna a horúca voda podľa potreby.

Postup: Do jednej misky som nastrúhala očistenú mrkvu, pridala som cukor, vanilkový cukor, škoricu, vajíčka, citrónovú šťavu a všetko som dobre premiešala.  Do druhej misky som preosiala múku, pridala som prášok do pečiva, sódu. Obidve zmesy som premiešala a priliala som olej. Nakoniec som pridala hrozienka a orechy. 
Plech na muffiny som vyložila papierovými košíčkami a plnila som ich cestom. som dávala Piekla som pri teplote 190 stupňov 20-23 minút. Po vybratí z rúry som muffiny nechala trochu vychladnúť a natrela som ich polevou.
Polevu  som urobila vymiešaním cukru, citrónovej šťavy a vody.

Dobrú chuť!


pondelok 17. februára 2014

Pizza Bianca

Aj keď mám cesto na pizzu podľa ktorého ju robím už roky a som s ním spokojná  recept TU , neodolala som a vyskúšala som recept z relácie "Vše o vaření", ktorú má v programe ČT1. Od toho môjho sa takmer neodlišuje a  pizza nám všetkým chutila.




Suroviny: 550 g hladkej múky špeciál, 5 PL olivového oleja (ja som použila slnečnicový), 1 KL soli, 1/2 kocky droždia, 1/2 KL kryštálového cukru, vlažná voda podľa potreby - použila som asi 3 dl.
Na obloženie: bravčová šunka, mozzarella

Postup: Do preosiatej múky som dala soľ, cukor, rozmrvila som droždie, priliala som olej a vodu. Vypracovala som cesto. Musí sa oddeľovať od misky a je lesklé. Cesto som prikryla a na teplom mieste som nechala kysnúť 1-1 1/2 hodiny. Rozdelila som cesto na 3 časti. (V recepte sa uvádzalo na 4 časti ale mne sa to zdalo veľmi málo cesta na jednu pizzu) Každú časť cesta som roztiahla a roztlačila na veľkosť okrúhlych plechov, v strede bolo cesto tenké a pri krajoch hrubšie. 
(Jednu pizzu som urobila tak ako to robili v relácii, rozvaľkala som cesto do kruhu a vložila do plechu, cesto presahovalo až cez okraj plechu, prehla  som ho  smerom dovnútra a tým sa vytvoril hrubší kraj pizze)
Cesto som potrela najskôr pretlačeným cesnakom zmiešaným s olivovým olejom a troškou soli - to v recepte nerobili ale ja to tak robím vždy. Potom som cesto natrela sugarom - recept na jeho prípravu je na stránke TU Ja si túto omáčku pripravujem v lete, dám do pohárikov, zasterilizujem a tak si ju uchovávam celé mesiace.
Pokládla som nakrájanú šunku a mozzarellu, na jednu pizzu som dala viac druhov syra. Pizzu som piekla na programe "pizza", (moja rúra má takýto program) pri teplote 220 stupňov 13 minút. Pizza sa môže samozrejme piecť aj pri normálnom ohreve a pri vyššej teplote. 





Maslové venčeky z kysnutého cesta

Výborné na raňajky ku kávičke...ale aj zjesť len tak 😊 a hlavne, rýchlo pripravené.




Suroviny: 600 g hladkej múky, štipka soli,  PL práškového cukru, 1 vajíčko, 1 žĺtok, 120 ml oleja, 2 PL rozpusteného masla do cesta + 2-3 PL rozpusteného masla na potieranie cesta, 300 ml mlieka, vajíčko na potretie venčekov  a mak alebo mandle na posypanie. 
Na kvások:  3/4 kocky droždia, 2 KL kryštálového cukru, 1 dl mlieka.

Postup: Z vlažného mlieka, droždia a cukru urobiť kvások. Múku preosiať, pridať soľ, práškový cukor. Zohriať mlieko, rozšľahať v ňom vajíčko a žĺtok. Vykysnutý kvások pridať do múky, prilievať mlieko, olej a rozpustené vlažné maslo. 
Vypracovať cesto. Na teplom mieste nechať vykysnúť. Potom z cesta urobiť valec, nakrájať na 15 kúskov. Každý kúsok rozvaľkať na obdlžník rozmerov asi 18x10 cm, potrieť maslom, (môže sa posypať trochou kryštálového cukru, ale to len ak chceme sladšie venčeky) potom zrolovať do malej roládky, niekoľkokrát pretočiť a spojiť do kruhu - urobiť venček. 
Venčeky klásť na plech vyložený papierom na pečenie, potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať makom, alebo mandľovými lupienkami. Nechať podkysnúť a piecť pri teplote 180 stupňov 25 minút. Hotové sa môžu ešte posypať práškovým cukrom.


štvrtok 6. februára 2014

Snehové pusinky

Pečiem už veľa rokov a vyskúšala som rôzne cestá, krémy ale priznám sa, že som nikdy neskúšala robiť jednoduché snehové pusinky.  A pretože mi ostali bielky z tiramisu - recept na moje tiramisu TU  našla som si recept a pusinky som vyskúšala.


Suroviny: 3 bielky, 150 g kryštálového cukru 50 g práškového cukru.

Postup: Sneh som šľahala nad parou, tak som si bielky musela dať do misky, ktorú som mohla položiť na hrniec s pariacou sa vodou. 
K bielkom som prisypala asi polovicu kryštálového cukru a šľahala som kým sa nevytvorila biela pena, potom som prisypala zvyšok kryštálového cukru a šľahala som nad parou. Ja som použila elektrickú metličku,   trvalo asi 5 minút a vytvoril sa mi pekný hustý a lesklý sneh. 
Misku som zobrala z pary, pridala som k snehu práškový cukor a chvíľu som ešte sneh prešľahala. Sneh som hneď dala do zdobičky (keby dlho stál v miske tak by zredol)  a na plech vyložený papierom na pečenie som robila pusinky. 
(Aby mi papier na plechu "nebehal", pokvapkala som plech olejom). 
Kým som pusinky robila, vyhriala som si rúru na 90 stupňov - použila som teplovzdušný ohrev, pri obyčajnom ohreve je to asi 110-115 stupňov. Piekla som 40 minút, potom som rúru vypla a nechala v nej plech kým  vychladla. 
Pusinky som preložila na tácku a dala som ich ešte na radiátor dosušiť, stačilo by asi nechať ich dosušiť len pri izbovej teplote, treba vyskúšať.


Rezance s tvarohom

Dnešný obed 😊   Jednoduché, rýchle a chutné jedlo, ako ho robím ja?

Suroviny: (množstvá prispôsobiť podľa počtu stravníkov)
Široké rezance - kúpené alebo doma urobené, hrudkový tvaroh, olej, slaninka podľa chuti, cibuľka, soľ, mlieko, kyslá smotana.

Postup: Dám si variť rezance. Kým sa uvaria, na oleji opražím nadrobno nakrájanú slaninku, v polovici praženia pridám nadrobno nakrájanú cibuľku a pražím do zlatista. ( Ak robím rezancov viac, slaninkovo-cibuľkový základ zriedim trochou mlieka a nechám prejisť varom.)
Uvarené rezance scedím, dám do misky, pridám tvaroh a slaninku s cibuľkou, ochutím soľou a na tanieri kyslou smotanou. 

A už len dobrú chuť!



štvrtok 23. januára 2014

Vytláčané keksíky

Recept na cesto bol určený pre vytláčanie "esíčok" (S) cez mlynček. Ja z neho robím rôzne tvary použitím lisu na cesto. Tí, ktorí poznáte a používate lis na cesto určite viete, že nie vždy je to bezproblémová práca. Aspoň mne sa zdá, že pri tom treba mať trpezlivosť lebo nie každý kúsok sa pekne oddelí...aspoň ja mám takú skúsenosť, ale vynaložená námaha stojí zato.  Keksíky sú pekné, chutné a vydržia v chlade a uzatvorenej plechovej nádobe aj dva mesiace. 


Suroviny: 750 g polohrubej múky, 300 g masla (Hera), 300 g práškového cukru, 2 vanilkové cukry, 2-3 vajíčka podľa veľkosti, 1/2 prášku do pečiva, 1/2 KL mletej škorice, môže sa pridať aj hrsť mletých orechov a kakao, buď do celého cesta alebo do časti, podľa chuti.

Postup: Zo surovín vypracujem cesto. Nechám ho 30 minút postáť a potom už len po častiach dávam do listu a vytláčam rôzne tvary. Kladiem ich na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 175 stupňov pečiem. 

Robievam aj podľa tohto receptu.

Suroviny: 550 g hladkej múky špeciál, 350 g tuku (Palmarín, Hera), 200 g práškového cukru, 1 vajce, 1 žĺtok, 1/2 prášku do pečiva, kakao.

Postup je rovnaký ako v predošlom recepte.


štvrtok 9. januára 2014

Mandľové tortičky

Medzi tradičnými  vianočnými dobrotami boli  novinkou. A určite neboli upečené prvý a zároveň poslednýkrát. 




Suroviny: 300 g hladkej múky špeciál, 200 g masla (Hera), 1 vajce, 100 g práškového cukru, 1 PL kakaa, 50 g mletých mandlí, menej ako 1/2 KL škorice. 

Krém: 2 menšie vajíčka, 100 g kryštálového cukru, 100 g mletých mandlí, 100 g masla, 1 PL rumu.

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto, odložila som ho do chladu na 30 minút. Potom som cesto rozvaľkala a vykrajovala kolieska. Kolieska som ukladala na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 180 stupňov som ich piekla 12 minút.

Krém: Vajíčka spolu s cukrom som šľahala nad parou na krém. Kým vychladol, vyšľahala som maslo, primiešala som vychladnutý krém, mandle a rum. 
Vychladnuté kolieska som zlepovala po dve krémom. Vrch som namáčala do čokoládovej polevy a zdobila. 


Parížske rožky

...sú spomienkou na moje Vianoce v detstve. U nás doma nesmeli chýbať medzi ostatnými dobrotami na vianočnom stole. Keď som ich ja piekla prvykrát bála som sa či sa mi podaria a podarili sa. Môžem ich mojej rodine tiež piecť na Vianoce a tak tradícia z detstva pokračuje.  
Pamätám sa na to, že moja mamina ich robila s kávovou plnkou.  Až keď som ich potom prvýkrát jedla s kakaovou plnkou, bolo to  pred mnohými rokmi v práci, napiekla ich jedna moja šikovná kolegyňa, zachutili mi viac.  Neostalo len pri ochutnávke, poprosila som ju o recept a podľa neho pečiem dodnes. 
Je pravda, že som si  upravila množstvá surovín, aby rožtekov bolo veľááááááá... 😋


Suroviny: 6 bielkov, 370 g práškového cukru, 240 g mletých vlašských orechov, 30 g polohrubej múky.

Krém: 6 žĺtkov, 2 vajíčka, 300 g kryštálového cukru, 3 PL kakaa, (prihodím ešte aj kúsok čokolády na varenie ale nemusí byť). 400 g masla, 2 PL rumu.

Poleva: 200 g čokolády na varenie, 100 g Cery. Rozpustiť nad parou, vymiešať do hladka. 

Postup: Do misky, ktorú môžem položiť nad paru dám bielky a šľahám ich na sneh so štipkou soli. Ešte do riedkeho snehu pridám cukor, misku dám nad paru  a šľahám hmotu na hustý a lesklý sneh. 
Chvíľu to trvá lebo šľahám ručne ale môže  sa aj ručným šľahačom. Misku odložím z pary a zľahka vareškou primiešam orechy a múku. Na plech vyložený papierom na pečenie vytláčam rožteky - používam plátené vrecko s ozdobnou koncovkou.  

(Na plech kvapnem pár kvapiek oleja aby mi papier dobre držal a nešúchal sa keď budem naň vytláčať rožteky).
Z dávky mi vyjde asi 68 rožtekov, robím také menšie. Rúru predhrejem na 125 stupňov a rožteky suším do bledohneda 30-35 minút. 

Krém: Žĺtky, celé vajíčka, 300 g kryštálového cukru a 3 PL kakaa (niekedy pridám  aj pár kociek čokolády, alebo pridám viac kakaa) šľahám nad parou dohusta. 

(Pozor pri šľahaní aby nebola para priveľmi horúca a neprešľahala sa hmota, lebo sa zvykne scukornatieť, stačí šľahať dovtedy, kým nezačne hustnúť). 

Žĺtkovú hmotu odstavím a do horúcej  primiešam 100 g masla. Počkám kým nevychladne, sem-tam premiešam. Zvyšné maslo vyšľahám v šľahači a prišľahám vychladenú hmotu, dochutím rumom. 

Krém dám do zdobičky a vytláčam na rožteky. Rožteky dám  do chladu aby krém stuhol a potom ich namáčam v čokoládovej poleve.



utorok 7. januára 2014

Kyslá hrášková polievka

Po všetkých tých dňoch prejedania sa padla dobre aj obyčajná polievočka... 

Suroviny: mrazený hrášok (použila som balenie z COOP), väčšia nakrájaná mrkva, zemiaky, cibuľa, celé čierne a nové korenie, bobkový list, mletá rasca, kari korenie, zeleninový bujón, mlieko, kyslá smotana, soľ, cukor, ocot

Postup: Mrazený hrášok a mrkvu som si v parnom hrnci uparila, môže sa aj uvariť. Zeleninu som potom chvíľu orestovala na masle.  Do vody som dala variť očistené a nakrájané zemiaky s jednou ošúpanou celou cibuľou, soľou, bujónom   a koreninami. Z uvarených  zemiakov som odložila časť, vybrala som aj cibuľu a celé korenia  a zvyšok aj s vodou v ktorej sa varili  som rozmixovala ponorným mixérom. K rozmixovaným zemiakom som pridala   mlieko rozmiešané s kyslou smotanou a povarila som chvíľu. Dochutila som soľou, cukrom a octom. Do hotovej polievky som vložila zeleninu a odobraté zemiaky.

Dobrú chuť!


Škvarkové pagáčiky

Konečne sa mi podarili upiecť pagáčiky s ktorými som bola spokojná. 




Suroviny: 700 g hladkej múky, 400 ml mlieka, 300-350 g mletých škvariek, 2 vajíčka + 1 vajíčko na potretie, 1 kocka droždia (42 g), 2 KL soli

Postup: Z trochy vlažného mlieka, droždia a 1 KL cukru som si urobila kvások. Do múky som pridala soľ, 100 g škvariek, vykysnutý kvások a v mlieku rozmiešané vajíčka. Vypracovala som cesto, dala som ho na teplé miesto vykysnúť. Cesto som potom rozvaľkala na plát hrubý 0,5 cm, natrela som ho časťou škvariek, preložila som cesto dvakrát (na tretiny - po šírke), takto zložené som ho natrela  škvarkami, znova som preložila na tretiny - po dĺžke. Poskladané cesto som opäť rozvaľkala a postup natierania a skladania som zopakovala.
(Škvarky je dobre rozdeliť si na 2 väčšie časti a 2 menšie časti, väčšie množstvo je treba na natieranie rozvaľkaného cesta čo sa robí  2x a menšia časť škvariek na natieranie poskladaného cesta tiež sa natiera 2x). 
Natieranie a skladanie cesta sa robí bez toho aby sa nechávalo kysnúť! Veľa receptov je takých, že treba niekoľko minút počkať a až potom skladanie opakovať, pri tomto recepte nie.
Poskladané cesto som potom rozvaľkala na hrúbku 1,5 cm, nožom som do cesta urobila mriežku  a vykrajovala som pagáčiky. Kládla som ich na plech vyložený papierom na pečenie, potrela rozšľahaným vajíčkom a na plechu som ich nechala chvíľu podkysnúť. Piekla som pri teplote 180 stupňov 20-22 minút.

Nech Vám chutia!